Menu

Situatie 14 juli 2021

Logboek CTD woensdag 14 juli 2021

Het is woensdag 14 juli en het waterpeil in de Geul stijgt. Telefonisch contact met het waterschap levert geen informatie op. Verzocht wordt om hun app te volgen. Later blijkt dat de meetstations eruit lagen. Logisch dus dat er geen concrete informatie voorhanden was.

16:00-17:00 uur: In Houthem wordt geconstateerd dat het water nog maar 35 cm hoeft te stijgen om over het terrein te spoelen.

18:15 uur: Het gehele terrein staat aan de achterkant blank. Het water staat tot aan de terrassen. In het gebouw van de Valkhorst en De Raesdonk verblijven op dat moment nog kinderen. De eerste voorbereidingen voor evacuatie worden getroffen. Diverse bedrijven zoals Zorgvervoer Parkstad worden benaderd en verzocht binnen afzienbare tijd klaar te staan. Daar wordt gelukkig direct gehoor aan gegeven.

19:00 uur: Keulers V.O.F. uit Beek arriveert met 6 man sterk en groot materieel op het terrein en probeert met zand en het opwerpen van grond op de meest kritische plekken, te redden wat er te redden valt. Dat lijkt redelijk te lukken.

20:15 uur: Zorgvervoer Parkstad is aanwezig om de kinderen naar Hoensbroek te vervoeren. Hoensbroek wordt gebeld en verzocht zich voor te bereiden de kinderen te kunnen opvangen op afdeling 6. De Adelante bus van de CTD rijdt mee om de hoognodige spullen mee te verhuizen naar Hoensbroek. Verschillende bedjes worden vanwege het formaat per aanhanger vervoerd. Het water stijgt rap. De kinderen zijn nauwelijks onderweg naar Hoensbroek of het water staat al op kniehoogte. Het stroomt met grote snelheid aan alle kanten van het terrein af. Gewone busjes en vervoer kan er inmiddels niet meer komen. Op dat moment is er nog geen water in de gebouwen.

23:30 uur: Met man en macht worden zoveel mogelijk spullen in de gebouwen omhoog gezet. In de hoop dat het uiteindelijk niet nodig is maar dat pakt anders uit.

00:00 - 00:15 uur: De situatie wordt te gevaarlijk. Iedereen wordt van het terrein afgehaald. Binnen valt het nog mee maar buiten staat het water al tot aan je middel. Het water zoekt zijn weg via de beluchtingsgaten van het gebouw. De kruipruimtes lopen vol en de waterdruk drukt de kruipgaten in het gebouw open. Het water staat uiteindelijk 30-40 cm hoog in de gebouwen. De catastrofe is compleet.

 

Bekijk hier het filmpje van de situatie woensdagavond 14 juli 2021 in Houthem. Onderstaand enkele foto impressies van het oprukkende water en de locatie die helemaal blank staat.