Menu

William en Monique

“We hebben ervaren dat het loslaten van onze dochter haar heel veel bracht...”

Na 8 jaar zorgen voor en zoeken naar genezing voor dochter Lo voelden zij zich machteloos. Nergens konden ze terecht of voelden ze zich serieus genomen. GRIP was als een cadeautje, een kans die ze met beide handen hebben aangegrepen. Het was een intens pad, maar het juiste.

Lees meer over het programma GRIP van Adelante Kind & Jeugd

GRIP: de start van een nieuw begin

"William en Monique kregen inzicht in loslaten"

“Wij hebben vanuit een ander oogpunt naar onszelf als individu leren kijken, maar ook naar ons gezin en kind. Belangrijk is niet meer te ver vooruit te kijken, meer in het moment te leven en te genieten van de kleine dingen. Achterom kijken deed pijn, vooruit kijken maakte bang maar door naar elkaar te kijken beseften we hoe belangrijk het is dat we elkaar hebben. Dat heeft het team van GRIP ons laten inzien.”

De gezinsdag die aan de start van het klinische programma plaatsvond sprak Monique en William erg aan. “We hebben ervaren dat het loslaten van onze dochter haar heel veel bracht maar ons als ouders ook. Haar pijn ging niet weg maar ze kreeg letterlijk meer ruimte, net als wij.”

Tijdens de opname vonden ze het moeilijk om hun dochter achter te laten omdat van tevoren niet echt heel duidelijk was hoe haar behandeling zou verlopen. Er was op dat moment ook niet direct behoefte aan contact met andere ouders. Uiteindelijk bleek het erg fijn om in de groepsgesprekken te ervaren dat andere ouders met soortgelijke gevoelens en gedachten rondliepen. Belangrijke tip van Monique en Willem voor andere ouders: “Zodra jullie besluiten om samen met je kind deel te nemen aan het programma, stel jezelf dan open! Verwacht niet alleen van je kind dat er iets verandert en dat het zichzelf openstelt. Stel vooral jezelf open. Ga zonder teveel verwachtingen samen het traject in en het zal je heel veel brengen. GRIP is voor ons de start van een nieuw begin.”