Menu

Twan Koppenhagen

“We wisten allemaal dat we diabetes hadden. Nu weten we hoe we ermee om moeten gaan.”

“Meteen aan het begin van het schooljaar heb ik meegedaan aan DiaCare4U, samen met andere kinderen. Het was best leuk, omdat we met z’n allen op school bleven slapen. Maar vooral was het programma handig. Na school deden we allerlei activiteiten en sporten, waarbij ik steeds samen met een arts mijn suikerspiegel controleerde. Als de waarden te laag waren, moest ik een dextrootje nemen, bij te hoge waarden insuline spuiten. Daarvoor controleerde ik mijn bloed eigenlijk nooit. Ik voelde mij al een tijdje niet lekker, maar dat gevoel wende. Door het programma en de gesprekken met de psycholoog merkte ik dat ik mij veel beter kan voelen en dat ik veel meer kan doen. Het fijnst vond ik het dat het programma niet in een ziekenhuis maar op school plaatsvond. De sfeer is toch anders. In de groep hebben we ook wel eens met z’n allen gemopperd. We wisten allemaal dat we diabetes hadden. Nu weten we hoe we ermee om moeten gaan.”

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Diabetes (DiaCare4U)

Steeds vaker verwijzen kinderartsen chronisch zieke kinderen met bijvoorbeeld diabetes, obesitas of chronische pijn naar Adelante. Het centrum beantwoordt deze zorgvragen met de ontwikkeling van nieuwe zorglijnen, gebaseerd op de aanpak van het succesvolle ‘DiaCare4U’.

DiaCare4U helpt jongeren van 12 tot 18 jaar met diabetes type 1 om beter te leren omgaan met hun diabetes. De kracht van het programma schuilt in de multidisciplinaire ondersteuning. De kinderen en hun naaste omgeving worden begeleid door één team waarin naast de kinderarts, een diabetesverpleegkundige en diëtist ook een GZ-psycholoog, maatschappelijk werker, pedagoog en fysiotherapeut deelnemen. Dit team bundelt de behandelingen die aangeboden worden in een intensief programma dat rondom de jongere en het gezin wordt georganiseerd. Eerst gedurende vijf weken in groepsverband, waarbij de jongere intern bij Adelante verblijft. Daarna krijgen de jongeren en het gezin nog een halfjaar begeleiding aan huis.

Een leuker leven
In 2011 zijn de resultaten van de eerste vijf groepen van in totaal 30 jongeren geëvalueerd. Het beeld is positief. Het controleren en op peil brengen van de bloedsuikerwaarden wordt onderdeel van de dagelijkse routine en dat levert meteen gezondheidswinst op. De jongeren kunnen meer doen, voelen zich beter en daardoor meestal ook gelukkiger. Het schoolverzuim loopt terug en omdat ziekte vaak gepaard gaat met emoties, neemt ook de druk op het gezin af.

Ook voor kinderen met obesitas
De gecombineerde aanpak op basis van voorlichting, specialistische medische begeleiding, psychosociale ondersteuning én onderwijs - want school gaat tijdens de behandeling bij Adelante gewoon door - fungeert nu ook als uitgangspunt voor de behandeling van andere chronische gezondheidsproblemen bij kinderen. De eerste groep voor kinderen met obesitas is in 2011 van start gegaan. Ook deze groep kinderen verblijft vijf weken intern bij Adelante, waarna de begeleiding zich gedurende een halfjaar richt op de situatie thuis en op school. Samen met de jongere gaat Adelante op zoek naar de onderliggende problematiek; waarom eet je zoveel en welk gevoel levert dat op? Van hieruit werken ze toe naar een gezonder leven.