Menu

Tinka en haar ouders

“Door GRIP blijven we positief!”

Tinka revalideerde bijna een jaar bij het revalidatieteam in Roermond. Daar kreeg ze het advies om het programma GRIP van Adelante te gaan volgen.

Lees meer over het programma GRIP van Adelante Kind & Jeugd

Tinka: “Ik heb al een paar jaar last van chronische vermoeidheid. Ik vond het super spannend om naar GRIP te gaan. Eerst wilde ik echt niet gaan, maar na de diagnostische dag besloot ik er toch voor gaan. Ik wilde leren omgaan met deze vermoeidheid.”

Ook voor haar ouders voelde het goed bij het team van GRIP. “We voelden ons vanaf het eerste moment begrepen en vertrouwd. We hoopten via GRIP handvatten te krijgen zodat we Tinka beter zouden kunnen begrijpen en begeleiden. GRIP neemt de ouders echt mee in het traject. Zo kregen we eerst uitleg over de werking van de hersenen en hoe chronische vermoeidheid/pijn in stand gehouden wordt. Ook leerden we kritisch naar onszelf te kijken. Werd het door ons in stand gehouden? Wat konden we anders doen? Het was fijn om te ervaren dat alle ouders met dezelfde vragen en problemen worstelden. En bij de psychologe konden we onze vragen en twijfels neerleggen. Zij gaf ons het vertrouwen terug dat we in de loop van de jaren een beetje waren kwijtgeraakt.”

Tinka vertelt: “Het viel me erg mee bij GRIP, de groep was heel gezellig. De uitdagingen waren soms moeilijk maar het was het waard. Ik kreeg weer een ritme bij GRIP, dat lukte thuis niet meer. Daar lag ik heel veel in bed en bij GRIP kon dat niet. Ondanks de soms moeilijke uitdagingen, hebben ze me geleerd dat ik meer kan dat ik dacht. Ik heb geleerd om afleiding te zoeken zodat de moeheid naar de achtergrond gaat.”

Haar ouders vullen aan: “Bij GRIP is de vicieuze cirkel waar we inzaten doorbroken. We zijn als gezin hechter geworden en doen weer meer leuke dingen samen. Nu we weer een tijdje thuis zijn proberen we alles wat we geleerd hebben toe te passen om Tinka zo goed mogelijk te begeleiden. En ja, soms is het nog erg moeilijk maar het lukt ons om haar positief te begeleiden. We staan als gezin veel sterker in onze schoenen.”

Tinka: “Het is nog wel eens moeilijk want ik ben nog steeds moe als er spanningen zijn, maar ik leer er beter mee om te gaan. Ik zou iedereen die erover nadenkt of de kans krijgt om naar GRIP te gaan willen zeggen: Doe het!”