Menu

Ouders Pleun Liefrink

“Van de ene op de andere dag stond de wereld op zijn kop.”

20 november 2020 wordt de elfjarige Pleun uit Valkenswaard getroffen door een herseninfarct; de Ziekte van Lyme, zo blijkt later, is de trigger. Na haar opname in het Maastricht UMC+ verwijst de kinderarts Pleun voor klinische revalidatie naar Adelante. Daar kan zij herstellen; met haar broertje en ouders in de buurt. “Dat wij zo betrokken werden bij de zorg voor Pleun was zo fijn”, blikken Martijn en Anke, de ouders van Pleun terug.

Jeroen Bekkers, kinderrevalidatiearts bij Adelante:

 

“Wij focussen niet op de diagnose maar op wat er nodig is om zo zelfstandig mogelijk mee te doen”

 

“Voor iedereen die na een ziekenhuisopname moet revalideren, luistert de overdracht naar het revalidatietraject nauw. Bij kinderen luistert het misschien extra nauw; het kind moet zich veilig bij ons voelen. Dat vinden wij een belangrijke voorwaarde om aan herstel te kunnen werken. Terwijl het kind nog in het ziekenhuis verblijft, leggen we daarom contact met de verwijzer, de ouders en het kind. Zo kunnen we ervoor zorgen dat al bij aankomst het juiste team klaar staat om het gezin op te vangen en de zorg en therapie te geven die nodig zijn. De zorg van Adelante is interdisciplinair. Verpleegkundigen ondersteunen op verpleegkundig vlak en bij dagelijkse activiteiten. Daarnaast werkt het kind – afhankelijk van de zorgvraag – met een team bestaand uit een fysio- en ergotherapeut, logopedist, diëtist, psycholoog en maatschappelijk werk aan herstel. Als het aan de orde is kijkt meteen ook een leerkracht mee. Onderwijs hoort er voor ons gewoon bij. Het kan ook met het speciaal onderwijs van de Adelante mytylschool zo dichtbij. Het mooiste van onze zorg vind ik dat wij niet zozeer bezig zijn met de diagnose maar met de vertaling van wat die diagnose betekent voor iemands leven. Wat verandert er, zoals bij Pleun door het hersenletsel in het dagelijks leven en wat is er nodig om ervoor te zorgen dat zij zo zelfstandig mogelijk opgroeit, naar school kan en kan spelen. De ouders staan bij ons niet aan de zijlijn. Zij zijn degenen die de ondersteuning thuis voort moeten zetten en maken vanaf dag één deel uit van het behandelteam. Met de focus op het kind zorgen wij ervoor dat het gezin zo snel mogelijk weer thuis vooruit kan.”

 

“Pleun is altijd een gezonde meid geweest. Niets wees erop dat zij kampte met de gevolgen van een tekenbeet. Van de ene op de andere dag viel haar spraak weg en had ze uitval van zowel haar rechterbeen als haar rechterarm. De wereld stond op zijn kop.”

 

Op de juiste plek
“Via het ziekenhuis in Veldhoven werd Pleun naar het Maastricht UMC+ gebracht. Daar werd duidelijk dat ze een herseninfarct had gehad en dat ze 24/7 intensieve ondersteuning nodig zou hebben. Naar huis gaan was geen optie. Wij kenden Adelante niet maar de eerste indruk was goed. Vertrouwd. De intake vond in het ziekenhuis plaats, dat gaf al een goed gevoel. Maar ook de ontvangst in Valkenburg was fijn. Vanaf het eerste moment was alle aandacht op Pleun gericht. Haar naam pronkte op een bordje en ze mocht haar kamer zelf inrichten. Een goed gevoel zit opgesloten in kleine dingen. Alles duidde erop dat Pleun op haar plek was.”

Keihard werken
“Pleun heeft keihard aan haar herstel gewerkt. Bij fysiotherapie leerde ze weer lopen. Bij ergotherapie leerde ze weer leren schrijven en knutselen. Bij logopedie leerde ze weer praten en de psycholoog hielp met de verwerking. In deze consulten was ook aandacht voor het gezin. Pleuns jongere broertje Krijn vond de situatie bijvoorbeeld té spannend. Gaandeweg kreeg hij vertrouwen en voelde hij zich weer comfortabel bij zijn zus.”

Samen
“Natuurlijk was de revalidatieperiode heftig. Zeker rond de feestdagen. Toch voelt die tijd niet alleen als zwaar. Adelante heeft er alles aan gedaan om voor Pleun een tweede thuis te creëren. Voor ons als gezin was het Ronald McDonald Huis naast Adelante ons tweede thuis. Hier vonden we alles wat we nodig hadden; een luisterend oor, ruimte voor ontspanning en soms een heerlijke maaltijd. Hierdoor konden wij zo veel mogelijk bij Pleun zijn. We maakten haar ’s ochtends zelf wakker en brachten haar ook naar bed. Elke avond lazen we een bedtijdverhaal uit de serie Rebelse meisjes. Pleun is er dol op. Deze traditie zetten we thuis dan ook door. Pleun is een echt pipi-langkous-kind. Zij komt er wel. En gelukkig houdt de steun van Adelante niet bij de voordeur op. Zij blijven betrokken bij haar herstel. Dat voelt erg fijn.”

Pleuns herstel gaat zo voorspoedig dat zij van huis uit poliklinisch verder revalideert. Wat zij het allerleukst vond bij Adelante? “Zwemmen! Ik heb 11 diploma’s en in het water voelde het soms net alsof er niets aan de hand was. Het water voelt altijd fijn.”

 

Thea Coolen

manager van de Ronald McDonald Kindervallei in Valkenburg

“De zorgen over een ziek kind wegnemen kunnen wij niet. Wel kunnen wij de pijn verlichten”

“Adelante is een van de drie revalidatiecentrums in ons land met een Ronald McDonald Huis ernaast. Ouders kunnen hierdoor van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat bij hun kind zijn, angsten wegnemen en hun kind ondersteunen. Keeping families close is het motto van de Ronald McDonald Huizen. Ons doel is de opname zo comfortabel mogelijk te maken, want ook in een periode van ziekte maken de gezinnen herinneringen. Door in een prettige omgeving een aangenaam verblijf te bieden, proberen wij die herinneringen een stukje mooier te maken. Alleen al vanwege de sprookjesachtige architectuur van de Oostenrijkse architect Hundertwasser is de Kindervallei in Valkenburg van waarde. In deze bijzondere omgeving kunnen de gezinnen overnachten, vinden zij een luisterend oor en als zij daar behoefte aan hebben ook lotgenotencontact met andere ouders. Er is afleiding, al is het met een fiets waarmee ze het Heuvelland kunnen intrekken. En als het even pittig wordt, ontlasten wij hen door een lekkere maaltijd te koken. Al deze kleine dingen bij elkaar bieden verlichting in een zware periode. En dat is precies waarom wij er zijn en waarom zo veel vrijwilligers zich zo graag voor onze gasten inzetten.”