Menu

Ouders Julie Raedts

“Wij worden ontzorgd en tegelijkertijd weten we dat Julie in goede handen is.”

Met veel plezier gaat Julie Raedts naar de therapeutische peutergroep Dikkertje Dap van Adelante binnen Ulingshof in Venlo. Er heerst een ontspannen sfeer en er wordt veel plezier gemaakt. Julie heeft een fijne klik met haar vaste begeleiders die haar karaktertje inmiddels goed hebben leren kennen. De persoonlijke aandacht en de kleine groepjes maken dat ze er graag naar toe gaat. Julie’s ouders, Tom en Marloes, delen graag hun ervaringen met ons…

Als uw peuter een lichamelijke beperking heeft, verloopt de ontwikkeling niet zo spontaan als bij leeftijdsgenootjes. De therapeutische peutergroep van Adelante biedt kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar een uitdagende leeromgeving. Wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden en kansen voor uw kind.

 

Onze therapeutische peutergroepen zijn gevestigd bij Adelante Kind & Jeugd in Valkenburg a/d Geul (i.v.m. de wateroverlast tijdelijk in Brunssum) en bij de aan Adelante verbonden mytylschool Ulingshof in Venlo. 

 

Lees meer over de therapeutische peutergroepen van Adelante Kind & Jeugd.

 

Lees ook: Nieuw kindcentrum voor Onderwijs, Revalidatie en Zorg in Venlo - Adelante (adelante-zorggroep.nl)

 

“Toen Julie geboren werd, was ze erg klein en slap”, vertelt Marloes. “Ze had geen kracht om te huilen of om te drinken. Ze werd uitvoerig onderzocht en toen ze drie weken oud was, kregen we te horen dat ze het ‘Prader-Willi’ syndroom heeft. Een syndroom met uiteenlopende kenmerken, waaronder spierzwakte op jonge leeftijd en eetproblemen op latere leeftijd. Julie kreeg daarom thuis al heel vroeg fysiotherapie en (pre-)logopedie vanuit Adelante.”

 

Tijd voor Dikkertje Dap

Tom vertelt: “Onze dochter Julie heeft aantal maanden op een wachtlijst gestaan alvorens ze naar Dikkertje Dap mocht gaan in Venlo. We hebben een rondleiding gekregen en diverse gesprekken gevoerd. Het was wel een drempel waar we overheen moesten. Onze dochter zou in een andere omgeving terechtkomen en ze moest ‘verplicht’ 3 dagdelen in de week therapie volgen.” Marloes vult aan: “We hebben het nog een paar keer uitgesteld, aangezien Julie ’s ochtends haar slaap nodig had. Toen ze uiteindelijk zonder het ochtendslaapje kon, is ze vrij snel naar Dikkertje Dap gegaan. Voor ons was op dat moment ook duidelijk dat de tijd rijp was om haar deze stap te laten zetten. Het was heel fijn dat Adelante ons alle ruimte gaf om dat moment zelf te kunnen bepalen.“

 

Het kind en de therapie centraal

Bij het eerste bezoek viel op dat het een verouderde locatie* was. Tom: “Het was een oud gebouw, oude stoeltjes, oud speelgoed maar… je hoorde niemand erover klagen. Centraal staan het kind en de therapie, de rest is bijzaak. Er wordt heel gestructureerd gewerkt, in een zeer ontspannen sfeer. Er wordt veel gelachen en zodra de zon ook maar een klein beetje schijnt gaan de kinderen lekker naar buiten.”

 

Alles op 1 plek

Julie kreeg voorheen bijna wekelijks fysiotherapie en logopedie. Hiervoor moesten haar ouders naar het ziekenhuis of ze moesten ervoor thuisblijven. Nu is alles voor haar op 1 plek gecentraliseerd bij de peutergroep. Tom vertelt: “In eerste instantie heeft Julie nog een hele tijd van dezelfde fysiotherapeut (als thuis) therapie gekregen, dat ‘bekende’ was voor haar (en ons) heel fijn. Buiten fysiotherapie en logopedie krijgt ze nu ook ergotherapie. Bij Dikkertje Dap zijn meerdere experts aanwezig. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook advies inwinnen bij een diëtist en waar nodig worden we ondersteund in adviezen over aanschaffing hulpmiddelen bij gemeenten en/of verzekering.”

 

Communicatieschriftje

Als ouders ben je er niet altijd bij in de peutergroep maar wil je wel graag weten wat je kind beleefd en meemaakt. Marloes vertelt: “De communicatie rondom Julie’s ontwikkelingen verloopt goed. Er worden altijd kleine notities gemaakt in een schriftje zodat je direct weet wat ze heeft meegemaakt en hoe het is gegaan. Dat werkt heel transparant. Doordat Julie steeds dezelfde therapeuten en begeleiders heeft, merk je dat ze haar ontwikkelingen kunnen volgen en goed op de hoogte zijn.“

 

Soms moeilijk

Op de vraag wat ze het moeilijkste of minder fijn vonden van de peutergroep was de reactie van Marloes: “De therapeutische peutergroep is verbonden aan de tijden van de schoolvakanties die de school binnen Ulingshof hanteert. Tijdens deze vakanties is Dikkertje Dap dus ook gesloten. Het is jammer dat Julie gedurende 12 weken dan ook geen therapie krijgt.”

Tom vult aan: “Eens in de zes weken worden gesprekken gevoerd over de ontwikkeling van onze dochter. Als ouders willen wij graag participeren, dat vinden wij erg belangrijk maar het vergt soms ook veel van ons. We hebben dit uiteraard graag voor Julie over maar het betekent wel dat we verlofuren moeten inleveren. We nemen natuurlijk veel liever verlof op om bijvoorbeeld op vakantie te gaan of samen ‘leuke dingen’ te gaan doen.”

 

De beste keuze

“Al vrij snel, nadat we de stap hadden gezet richting Dikkertje Dap, wisten we dat dit voor Julie de beste keuze is. Ze leert iedere week bij en krijgt dankzij de kleine groepjes veel aandacht. Ze gaat nog steeds met veel plezier naar Dikkertje Dap om te ‘werken’, zoals ze het zelf zegt,” vertelt Tom. “Zolang zij het leuk vindt en het goed voor haar is, hoor je ons niet klagen. Wij worden ontzorgd en tegelijkertijd weten we dat ze in goede handen is.”

 

Volg je gevoel

Tot slot vroegen we aan Tom en Marloes of ze nog tips hadden voor andere ouders van kinderen met een beperking of chronisch ziekte. “We kregen veel goedbedoelde adviezen van experts en uit onze naaste omgeving maar volg vooral je eigen gevoel. Je weet zelf wat het beste is voor je zoon of dochter. Je eigen kind hoeft niet langs een meetlat gehouden te worden met andere kinderen van zijn of haar leeftijd. Bepaal zelf het tempo wat het beste is voor je kind, maar ook voor jezelf. Blijf echter wel open staan voor advies want er komt vanzelf een moment dat de tijd er rijp voor is.”

 

Hartelijk dank Tom en Marloes voor jullie openhartige verhaal!

 

 

*Nieuw kindcentrum voor Onderwijs, Revalidatie en Zorg in Venlo

Adelante is verheugd te kunnen melden dat locatie Ulingshof in het schooljaar 2021-2022 wordt gerenoveerd. We kunnen de kinderen strakjes met open armen ontvangen in een nieuwe en frisse omgeving waardoor de therapie en het kind nog centraler zullen staan. Lees ook: Nieuw kindcentrum voor Onderwijs, Revalidatie en Zorg in Venlo - Adelante (adelante-zorggroep.nl)