Menu

Martijn Welling

“Toch wil ik ooit op eigen benen staan. Met de begeleiding in Villa Franca gaat dat hopelijk lukken.”

“Sinds december woon ik op de tweede etage in Villa Franca in Geleen. Thuis bij mijn ouders heb ik het altijd naar mijn zin gehad. Maar toch wil ik ooit op eigen benen staan. Met de begeleiding die ik in Villa Franca krijg, gaat dat hopelijk lukken. Ik wil alles leren: wassen, strijken, poetsen en koken. Vooral het samen koken en eten vind ik gezellig. Dan ben ik overdag aan het werk geweest bij SGL en kan ik thuis vertellen wat ik heb meegemaakt. ’s Avonds ga ik op mijn kamerof bij vrienden gamen of een film kijken. Ik schilder ook graag. Wie weet kan ik mijn schilderijen ooit exposeren. Maar nu hangen ze mooi aan de muren van mijn spiksplinternieuwe appartement.” Martijn Welling

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Wonen, logeren & opvang

 

Woontrainen

 

 

Lees ook het verhaal van:

 

Marjolein Rinkens

Jacintha Veldt


Aron Coolen

Naomi Altmeyer en Mike Penders

In 2009 opende Adelante in Heerlen Villa Franca. 35 jongeren hebben in dit zonnige huis aan de rand van het centrum ondertussen met succes de stap naar een zelfstandig leven gezet. In december 2014 opent Adelante naar het Heerlense voorbeeld een tweede Villa Franca in Sittard-Geleen.

Leren je eigen boontjes te doppen
Adelante ondersteunt kinderen met een beperking in alle fasen van de kindertijd. In Villa Franca leren jongeren voor wie de stap van thuis naar zelfstandig wonen (nog) te groot is, hun eigen boontjes te doppen. Ouders leren hun kind los te laten. Twee jaar wonen in Villa Franca blijkt zo een ideale tussenstap op weg naar zelfstandigheid. Jongeren vanaf 14 jaar kunnen bij Adelante logeren: om andere kinderen te leren kennen en meer ruimte voor zichzelf te creëren! Vanaf 16 jaar kunnen de jongeren in Villa Franca beginnen met woontrainen. De jongeren wonen zelfstandig in een appartement maar delen een gemeenschappelijke keuken en woonkamer. In het programma leren ze vaardigheden, zoals hun financiën en inkomen regelen, schoonmaken, koken, wassen en strijken, boodschappen doen, sociale contacten onderhouden en een vrije tijdsbesteding te vinden.

Op eigen benen
De trainingsmethode die in Villa Franca wordt toegepast heet ‘Op eigen benen’. Deze methode biedt jongeren bij een vraag of probleem de ruimte om zelf na te denken over een aanpak of oplossing. Wanneer dit niet lukt, wijst de begeleider in de richting van de oplossing. Deze wordt niet gegeven en het probleem wordt niet door de begeleider opgelost. De jongere leert en doet het zelf!

Meer woontrainingshuizen
Eind 2014 opent Adelante een tweede Villa Franca in een voormalig winkelpand bij het centrum van Geleen. Op het programma staan nog huizen in Roermond en Maastricht. Dankzij een goede spreiding over Zuid-Limburg wil Adelante meer jongeren in hun vertrouwde omgeving en in de buurt van hun ouders begeleiden naar een zelfstandige toekomst.