Menu

Marjolein Rinkens

“Het woontrainen heeft mij zekerder van mijzelf gemaakt.”

“Thuis werd mij veel uit handen genomen, in Villa Franca moet ik alles zelf doen: mijn appartement opruimen, mijn wasje draaien, voor het eten zorgen, afspraken inplannen en ervoor zorgen dat je ze nakomt, alles. In combinatie met school en therapie is dat soms best pittig. Zeker aan het einde van het schooljaar, als alle proefwerken samenkomen. Ik volg aan het Arcus College de opleiding tot secretaresse. Hier ben ik zelfs genomineerd voor ‘Arcus Hero’. Een groot compliment. Het woontrainen heeft mij zekerder van mijzelf gemaakt. Ik zou best de volgende stap willen zetten naar een appartement van Adelante, om nog iets zelfstandiger te leven. Want soms is het kunnen vragen om hulp aan de begeleiding best nog handig.”

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Wonen, logeren & opvang

 

Woontrainen

 

 

Lees ook het verhaal van:

 

Martijn Welling


Jacintha Veldt 

Aron Coolen


Naomi Altmeyer en Mike Penders

Al enige tijd heeft Adelante het woontrainingsaanbod van Villa Franca in Heerlen uitgebreid met intensieve thuisbegeleiding. En dit was pas het begin van een nieuw programma waarin Adelante jongeren op verschillende locaties in Limburg vooruit helpt naar een zelfstandige toekomst.

In 2008 opende Adelante aan de rand van de binnenstad van Heerlen Villa Franca. Dit huis blijkt een ideale tussenstap voor jongeren met een beperking of (gezondheids)probleem om de overgang van thuis naar zelfstandig wonen te maken. Jongeren ontwikkelen vaardigheden en leren de regie over hun leven te nemen. Ouders leren hun kind los te laten.

In het woontrainingsconcept groeit de jongere in drie stappen naar een zelfstandig leven. Vanaf 14 jaar kunnen jongeren logeren in de beschermde omgeving van Adelante in Valkenburg. Vanaf 16 jaar kunnen ze beginnen met woontrainen in Villa Franca. Vanaf 18 jaar kunnen ze in een eigen appartement met zeer beperkte ondersteuning wonen.

Intensief programma
In het woontrainingsprogramma leren jongeren alles wat op hen afkomt als ze zelfstandig wonen: de financiën regelen, schoonmaken, sociale contacten leggen, boodschappen doen en ze gaan ook uit. In Villa Franca wonen de jongeren zelfstandig maar samen in een huis. Bij de volgende stap woont de jongere zelfstandig, maar met de wetenschap dat het team van Villa Franca 24 uur per dag voor hem of haar klaar staat.

Voor dit nieuwe type aanleunwoning heeft Adelante in 2013 binnen een straal van 1 km rond Villa Franca zeven appartementen ingericht en aangepast voor rolstoelgebruikers. Zeven jongeren leven hier hun eigen leven. Op afspraak krijgen zij begeleiding aan huis, bijvoorbeeld bij het leren koken of het regelen van inkomen. De jongere leert zo stap voor stap op eigen benen te staan.