Menu

Ouders Kyano Schmitz

“Adelante helpt ons om met Kyano te communiceren.”

“Kyano is doof aan zijn linkeroortje en rechts zeer slechthorend. Toen hij 14 maanden oud was kreeg hij een cochleair implantaat waarmee hij toch kan horen. En vanaf zijn tweede gaat hij naar de peutergroep in Geleen. Spelenderwijs leert hij hier horen en spreken. Tegelijk helpt Adelante ons om met Kyano te communiceren. Onder andere met ondersteunende gebaren. Kyano hoort nu niet alleen goed, hij praat ook goed, zelfs in dialect. Over een paar weken mag hij naar de basisschool. Een hele grote stap, maar gelukkig bereidt Adelante hem hier ook heel goed op voor.”

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Gehoor, taal & spraak 

 

Kinderen met spraak- taalproblemen

 

Diagnose- en behandelgroepen voor kinderen met taal- en gehoorproblemen

 

Kinderen met gehoorproblemen

 

 

Of lees ook het verhaal van:

 

Ruben van de Venne

 

 

Rond anderhalf jaar kunnen de meeste peutertjes al aardig uit hun woorden komen. Maar soms verloopt de taalontwikkeling moeizamer. Adelante onderzoekt en behandelt kinderen waarbij de spraak-, taal- en gehoorontwikkeling niet vanzelf gaat. Spelenderwijs in een kleine peutergroep!

Meestal is het de consultatiebureauarts die de zorgen van ouders oppakt als er iets niet goed gaat bij de ontwikkeling van een baby of peuter. Als bijvoorbeeld de taal of spraak niet op gang komt. Als er twijfel is over het gehoor. Of als een kind zich onvoldoende kan uiten. Door het kind te laten onderzoeken, kunnen ouders hun twijfel omzetten in positieve ondersteuning.

Adelante kan kinderen al vanaf dag één na de geboorte testen op mogelijke gehoorproblemen. Onderzoek naar de ontwikkeling van de taal en spraak kan al bij kinderen vanaf 1,5 jaar. In beide gevallen geldt: hoe eerder ouders erbij zijn, hoe beter. Het meest ideale is dat het kind goed voorbereid of met de juiste begeleiding en hulpmiddelen naar school kan.

Interdisciplinair
De diagnose en behandeling van kinderen met taal- en spraakproblemen vindt plaats in kleine peutergroepen, de zogenaamde ‘Diagnose- en Behandelgroepen’. De kinderen komen, afhankelijk van de gewenste begeleiding, twee tot acht dagdelen naar de groep. Hier wordt elk kind geobserveerd en behandeld door een interdisciplinair team van deskundigen. Spelenderwijs leert het kind communiceren: met taal, maar waar nodig ook ondersteund met gebaren. En als het kind gehoorproblemen heeft, leert het om te gaan met hulpmiddelen. De ouders leren natuurlijk mee!