Menu

Ouders Jur Cremers

“Wij ervaren Jurs gehoorbeperking niet meer als beperking”

Jur Cremers (2) uit Montfort is geboren met ernstige gehoorproblemen aan beide oren. Het reguliere gehooronderzoek vlak na de geboorte gaf aanleiding voor verder onderzoek. Inmiddels is Jur twee jaar en kan hij met behulp van twee geïmplanteerde toestelletjes, CI’s genaamd, goed horen en communiceert hij via geluiden en gebarentaal.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Kinderen met gehoorproblemen

 

Het verhaal van Yasin en Lina Mabtoul

Vader Roger (32) en moeder Alexandra (29) vertellen dat ze bij het horen van het slechte nieuws over Jur in eerste instantie in een diep zwart gat vielen. “De eerste gehooronderzoeken gaven geen goede resultaten, maar ondanks dat werden we door alle betrokkenen gerustgesteld. Tot het moment dat we bij Adelante audiologie & communicatie in Blerick terecht kwamen. Zij deden een uitgebreid onderzoek bij Jur. Toen bleek dat zijn gehoorprobleem ‘ernstig tot zeer ernstig was’ stort je wereld in”, vertelt Alexandra. “Ik had pas echt in de gaten hoe ernstig doof Jur is toen onze buren aan het verbouwen waren. Jur was nog een baby. Ik moest het harde geluid ontvluchten, Jur reageerde totaal niet. De klap kwam hard aan. En nu? Kan Jur ooit praten? Hoe moet hij communiceren? Allemaal vragen die ons door het hoofd gingen.”   

Gezinsbegeleiding
“Bij Adelante werden we gelukkig vanaf het eerste moment goed opgevangen”, vult Roger aan. “We kregen direct gezinsbegeleiding. Elke week kwam een logopedist van Adelante bij ons thuis om Jur en ons te helpen. Ze nam testen af, beantwoordde onze vragen en hielp ons aan cursussen gebarentaal. Hiermee zijn we direct begonnen, samen met betrokken familieleden, op haar aanraden. Hoe sneller we met Jur zouden kunnen communiceren, hoe beter. Babygebaren is erg bijzonder. In eerste instantie merk je weinig reactie. Maar toen Jur een maand of tien was leek hij voor het eerst het gebaar ‘mama’ te maken. Een bijzonder moment.”

Onwetendheid
Tegelijkertijd ervaarden Roger en Alexandra enig onbegrip van de buitenwereld. Alexandra: “Mensen zijn onbekend met gehoorproblemen. Als ik in de supermarkt boven de kinderwagen stond te gebaren, werd ik aangestaard. De onwetendheid van mensen doet pijn. Ik heb veel liever dat mensen me vragen stellen, ik ben graag open over Jurs aandoening.”
 
CI’s als oplossing
Ondertussen kreeg Jur hoorapparaatjes aangemeten aan beide oortjes, die helaas hun werk niet deden. Toen startte een CI-traject. Alexandra: “Toen Jur 12 maanden oud was kreeg hij twee CI’s geïmplanteerd in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Alle hoop was hierop gevestigd, we wilden het beste voor Jur. Na de operatie heeft het vanwege het afstellen een tijd geduurd voordat Jur daadwerkelijk iets kon horen. Inmiddels hebben de CI’s hun werking meer dan bewezen. Roger: “Jur hoort nu vanaf fluistertoon zo goed als alles. Dat is een enorm resultaat. Ondanks dat blijven wij ook met hem communiceren in gebarentaal. Wij zien de CI’s toch als hulpmiddel. Als ze kapot gaan, of als Jur ze niet in heeft zoals ’s nachts of in bad, willen we ook met hem kunnen communiceren.” Alexandra vult aan: “Het is niet alleen bijzonder en mooi om zo’n kleintje met gebaren te zien communiceren, het is tevens ook echt iets van ons samen, van ons gezin. Inmiddels hebben ook familieleden enige gebarentaal geleerd en wordt hier ook op het reguliere kinderdagverblijf waar Jur regelmatig is gebruik van gemaakt. Het is mooi om Jur te zien communiceren met goed horende kindjes. Hij is heel open, spontaan en sociaal, dat is echt zijn kracht.”

Normaal leven
De verwachting is dat Jur in de toekomst naar regulier basisonderwijs kan. Het jaar hoorachterstand dat hij heeft, zal even tijd kosten om ingehaald te worden. Maar hierna zou Jur moeten kunnen communiceren als ieder ander. “Door de goede behandeling en de fijne begeleiding vanuit Adelante, ervaren we Jurs gehoorbeperking helemaal niet meer als beperking. Jur is een spontaan en vrolijk mannetje, die zich ontwikkelt als ieder ander kind. Inmiddels maakt hij al geluiden bij bepaalde gebaren. We zien hem vooruit gaan. Wij hebben de situatie niet alleen geaccepteerd maar vinden het ook normaal. We zijn zo trots als we zien hoe goed Jur alles doet!” 

Bekijk de Krachtenbundel waarin het verhaal van Jur juni 2016 verschenen is.