Menu

José

“Ik heb vooral geleerd dat het niet altijd perfect hoeft te zijn. Ik mag fouten maken...”

José had haar diabetes verwaarloosd. Nadat ze erg veel lichamelijke klachten kreeg, besloot José deel te nemen aan het programma GRIP. Ze had haar diabetes en daarmee zichzelf zwaar verwaarloosd. In eerste instantie trachtte ze nog andere oorzaken voor de klachten te vinden. Al snel zag ze echter in dat deze aan haar eigen instelling te wijten waren. Haar bloedglucose had een gemiddelde waarde van 180, terwijl 60 de bovengrens is. Tijd dus om iets anders te proberen. Tijd voor GRIP!

Lees meer over het programma GRIP van Adelante Kind & Jeugd

José: “Ik heb het programma als heel fijn ervaren! Natuurlijk wist ik grotendeels al hoe alles werkte wat betreft diabetes, maar ik heb veel bijgeleerd. Ik heb vooral geleerd dat het niet altijd perfect hoeft te zijn. Ik mag fouten maken, zolang ik het daarna maar weer goed oppak. Zo heb ik ook de regelmaat in mijn dag- en nachtritme weer goed kunnen oppakken. Er zijn dagen geweest dat ik bijna niet sliep en de hele nacht wakker was. Sinds ik aan het programma mee doe, slaap ik veel beter.”

GRIP geeft inzicht over hoe je beter met je diabetes om kan gaan. Het is absoluut geen stabiele ziekte. Iedereen vergeet wel eens iets of maakt een foutje. Zolang je dat inziet en het weer oppakt, is er niks aan de hand. José kijkt dan ook weer vooruit: “Ik kijk een stuk positiever naar de toekomst en ben heel blij als ik mijn normale leven weer heb opgepakt. Ik voel me mentaal en fysiek een stuk beter dan voor het programma. Mijn oude zelf komt weer terug en ik voel me veel gelukkiger. Ik had het echt niet in de gaten maar ik voelde me ongemerkt steeds slechter. Deze vijf weken hebben me laten zien dat het heel anders kan zijn. Ik voel me oprecht veel beter en zit lekkerder in mijn vel.”

Tijdens het programma trek je samen met andere jongeren op. José: “Op deze manier zie je dat je echt niet de enigste bent met deze problemen. Je kunt elkaar helpen en van elkaar leren.”

José vond van de gezamenlijke activiteiten het sporten super leuk: “Ik heb mijn conditie en spieropbouw weer aardig opgebouwd.” Daarnaast worden ook diverse andere dingen gedaan zoals naar de bioscoop gaan en laser gamen. “Ik vond alle activiteiten met de groep en de begeleiding erg leuk en gezellig!”, vertelt José.

Op de vraag welke tip ze heeft voor andere jongeren met diabetes, zegt José: “Heb je al veel geprobeerd en lukt het gewoon niet of krijg je steeds een terugval? Dan raad ik je dit programma zeker aan! Het heeft mij enorm geholpen. Natuurlijk is het spannend, want je weet niet wat je moet verwachten. Het vraagt ook veel van jou én je ouders. Achteraf gezien ben ik echter heel blij dat ik deze kans heb gekregen. Dit programma werkt heel goed. Ze proberen je zo goed mogelijk te helpen en leren je om met de situatie om te gaan. Ik heb er veel van geleerd en ben er heel tevreden over.”