Menu

Familie van der Venne

“Adelante heeft eruit gehaald wat Ruben kan. Soms praat hij de oren van ons hoofd! Heerlijk.”

“Bij Ruben kwam de spraak- en taalontwikkeling niet op gang. Met drie sprak hij nog géén woord. Het consultatiebureau adviseerde een VVE-peuterspeelzaal. Wij kozen voor logopedie en kwamen zo bij Adelante. In de kleine op communicatie gerichte peutergroepen was Ruben op zijn plek, al duurde het nog even voordat hij zijn eerste woordje sprak: ‘mama’. In eerste instantie leerde hij met gebaren te praten. Wij leerden met hem mee. Eindelijk kon Ruben zich uiten en dat maakte hem een stuk rustiger. Zo boos kon hij zijn als we hem niet begrepen. Logisch natuurlijk. Ruben zit nu op de Mgr. Hanssenschool. Hij heeft de kleinschaligheid en intensieve begeleiding nog nodig, maar heeft de schade intussen goed ingehaald. Adelante heeft eruit gehaald wat Ruben kan. Soms praat hij de oren van ons hoofd! Heerlijk.”

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Gehoor, taal en spraak

 

Diagnose- en behandelgroepen

 

Dyslexie

 

 

Of lees ook het verhaal van:

 

Camiel Haans

 

Kyano Schmitz

In 2014 breidt Adelante audiologie en communicatie de zorg voor kinderen met Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED) uit naar Oost-Brabant. In eigen provincie komen er meer diagnose- en behandelgoepen voor de begeleiding van kinderen met spraak-, taal- of gehoorproblemen.

Het taalteam van Adelante audiologie & communicatie timmert in 2014 flink aan de weg. Deze inzet blijft niet zonder resultaat. Het Expertisecentrum voor Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED) krijgt er een nieuwe locatie in Eindhoven bij. En aan het einde van het jaar begeleidt Adelante peuters met communicatieproblemen in Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo-Blerick. Meer kinderen krijgen zo de kans om zich optimaal te ontwikkelen.

Adelante ontwikkelt zich al in 2013 tot Expertisecentrum voor onderzoek en begeleiding van kinderen met Ernstige Enkelvoudige Dyslexie. In eerste instantie biedt het taalteam deze specialistische ondersteuning alleen in Limburg aan. Door de dyslexiezorg van Libra Revalidatie & Audiologie over te nemen, breidt het werkveld in 2014 uit met Oost-Brabant. Intussen onderzoekt het team met het oog op voortzetting van de groei de mogelijkheden om (jong)volwassenen met dyslexie te ondersteunen. Met goede begeleiding en toegang tot effectieve hulpmiddelen kunnen zij hun (school)- loopbaan een boost geven.

Nieuwe communicatiegroepen
Het taalteam begeleidt kinderen bij wie vanwege een spraak-, taal- of gehoorprobleem de communicatie onvoldoende op gang komt in kleinschalige peutergroepen. De vaak jonge peutertjes worden hier allereerst intensief geobserveerd. Daarna leren zij spelenderwijs te communiceren: met verbale taal, maar ook ondersteund met gebaren. Eind 2014 begeleidt Adelante peuters met communicatieproblemen in Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo-Blerick en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe communicatiegroep voor kinderen met multiproblemen, eveneens in Sittard-Geleen.

Vanaf 1 januari 2019 onderzoeken we nog steeds kinderen op dyslexie maar bieden we geen behandeling meer. We adviseren ouders over deze behandeling bij een aanbieder in de regio van hun woonplaats.