Menu

Evie Bruggenwert

“Adelante heeft mij mijn leven teruggegeven”

Adelante heeft mij mijn leven teruggegeven. Mijn diabetes was mijn struikelblok. Ik deed alsof het niet bestond en hield daardoor geen rekening met mijn lijf. Elke opmerking van mijn ouders liep uit op een confrontatie. Hierdoor konden zij mij ook niet helpen. Bij Adelante hebben we die negatieve cyclus doorbroken. Het belangrijkste is dat ik eindelijk geaccepteerd heb dat ik diabetes heb. Meteen al op de eerste dag dat ik in Valkenburg was voelde ik de opluchting. Het was afgelopen met die energieloze dagen. Ik heb geleerd om koolhydraten te tellen, ik sport veel, we communiceren weer in het gezin en dit jaar doe ik eindexamen. Het gaat gewoon goed met mij en met ons.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Diabetes

Steeds vaker verwijzen kinderartsen chronisch zieke kinderen met bijvoorbeeld diabetes, obesitas of chronische pijn naar Adelante. Het centrum beantwoordt deze zorgvragen met de ontwikkeling van nieuwe zorglijnen, gebaseerd op de aanpak van het succesvolle ‘DiaCare4U’.

DiaCare4U helpt jongeren van 12 tot 18 jaar met diabetes type 1 om beter te leren omgaan met hun diabetes. De kracht van het programma schuilt in de multidisciplinaire ondersteuning. De kinderen en hun naaste omgeving worden begeleid door één team waarin naast de kinderarts, een diabetesverpleegkundige en diëtist ook een GZ-psycholoog, maatschappelijk werker, pedagoog en fysiotherapeut deelnemen. Dit team bundelt de behandelingen die aangeboden worden in een intensief programma dat rondom de jongere en het gezin wordt georganiseerd. Eerst gedurende vijf weken in groepsverband, waarbij de jongere intern bij Adelante verblijft. Daarna krijgen de jongeren en het gezin nog een halfjaar begeleiding aan huis.

Ook voor kinderen met obesitas
De gecombineerde aanpak op basis van voorlichting, specialistische medische begeleiding, psychosociale ondersteuning én onderwijs - want school gaat tijdens de behandeling bij Adelante gewoon door - fungeert nu ook als uitgangspunt voor de behandeling van andere chronische gezondheidsproblemen bij kinderen, zoals obesitas. De eerste groep voor kinderen met obesitas is in 2011 van start gegaan. Ook deze groep kinderen verbleef vijf weken intern bij Adelante, waarna de begeleiding zich gedurende een halfjaar richtte op de situatie thuis en op school. Samen met de jongere gaat Adelante op zoek naar de onderliggende problematiek. Van hieruit werken ze toe naar een gezonder leven.