Menu

Aron Coolen

“Ik wil graag mijn doelen behalen, dus leren koken en de was doen”

Aron Coolen (20) komt uit Stein en woont sinds de opening in december 2014 bij woontraincentrum Villa Franca in Geleen. Aron wilde graag op zichzelf wonen, maar de stap naar volledig zelfstandig wonen was vanwege zijn beperking iets te groot. Het woontrainen gaat hem goed af.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?


Wonen en woontrainen

 

Lees ook het verhaal van:

 

Marjolein Rinkens

 

Martijn Welling

 

Jacintha Veldt

 

Naomi Altmeyer en Mike Penders

Aron heeft sinds zijn zesde epilepsie, wat gevolgen heeft voor zijn psychosociaal functioneren. Aron: “Ik denk heel veel, kan maar één ding tegelijk en heb echt structuur nodig. Door mijn aandoening kon ik moeilijk meekomen op school en om in één keer volledig zelfstandig te kunnen gaan wonen was helaas te hoog gegrepen.”

Eerste bewoner
Aron: “Ik zat in Valkenburg op de Adelante mytylschool. Hier hoorde ik van woontraincentrum Villa Franca van Adelante. Ik ben bij Villa Franca in Heerlen gaan kijken en toen dacht ik, ‘dat wil ik ook!’ Ik woonde nog thuis bij mijn ouders. Toen ik tegen hen zei dat ik op mezelf wilde gaan wonen moesten ze wel even slikken. ‘Het hoeft nog niet hoor’, zeiden ze. Maar ik wilde het zo graag. Ze moesten gewoon even aan het idee wennen en me leren loslaten.” Aron zag Villa Franca in Geleen voor het eerst toen het pand aan Rijksweg-Centrum nog in aanbouw was. “Ik kreeg een rondleiding en wat ik zag beviel me wel. Ruime kamers, een eigen keukentje, badkamer en tv. Daarnaast was het ook nog lekker dicht bij mijn ouders. Mijn besluit stond vast. Ik behoorde tot de eerste bewoners, dat was wel gaaf, alles was nieuw. Ik heb mijn kamer helemaal naar mijn zin gemaakt, met een grote bank en bed en zo. Mijn kamer ligt gelukkig lekker rustig aan de achterkant. Ik kan niet goed tegen drukte en lawaai.”

Gezellige groep
“Het is hier heel gezellig, de groep pakt goed samen. Er wonen nu zeven jongeren bij Villa Franca in Geleen, vier jongens en twee meiden, maar er is plek voor dertien. Iedereen is tussen de 17 en 23 jaar. Het zou leuk zijn als er nieuwe jongeren bijkomen, want er zijn er net een aantal weg gegaan. We doen regelmatig leuke dingen samen. Zo hebben we pas zelf een feestje georganiseerd in ons huis en zijn we met de groep op survivalkamp geweest.” Aron vervolgt: “Je bent hier vrij om te doen en laten wat je wilt. Ik kan op mijn kamer blijven of in de grote gezamenlijke woonkamer tv kijken, tafelvoetballen of gamen bijvoorbeeld. We eten ’s avonds samen met de groep. De begeleiders maken ons avondeten, diegene die tijd heeft helpt met boodschappen doen en koken.”  

Grote uitdaging
“Ik werk vier dagen per week drie uur bij de Albert Heijn in Geleen. Daar doe ik de vakken van het  bier en fris aanvullen. Ik heb hier eerst stage gelopen en mocht daarna blijven. Ik heb zelfs pas mijn contract verlengd gekregen! Ik vind het een uitdaging om mijn werk zelf te plannen. Ik moet bijvoorbeeld drie karren vracht afkrijgen, maar ik wil er dan vier doen. Ik vind het heel leuk om met klanten bezig te zijn, om mensen te helpen. In mijn vrije tijd voetbal ik graag; ik wil bij het Roda United G-team.Verder kijk ik graag tv of game ik op mijn kamer.”

Doelen behalen
“Als je hier komt wonen worden er samen met de begeleiding van Adelante en met je ouders doelen opgesteld. Regelmatig hebben we gesprekjes om te kijken hoe het gaat. Ik wil graag leren koken, de was doen en strijken. Daar krijg ik dan extra begeleiding bij. In het begin was het wel wennen. Ik vond het moeilijk dat niet alles meteen lukte. Ik ergerde me aan mezelf. Maar het blijkt dat door te oefenen dingen zoals was opvouwen steeds beter gaan. De begeleiding doet hun uiterste best om je te helpen, ik hoef het maar te vragen. Ook hebben ze samen met mij een weekschema opgesteld zodat ik weet wat ik moet doen, dat geeft me rust.” 

Grote droom
“Er zijn wel regels bij Villa Franca maar die zijn vrij normaal. We mogen bijvoorbeeld geen telefoons aan tafel, daar heb ik nog wel eens moeite mee. Bezoek mag je gewoon krijgen, maar je moet het wel even melden.” Lachend: “Het is fijn om geen ouders te hebben die aan je hoofd zeuren over kamer opruimen. Eigenlijk hou ik hier mijn kamer vanzelf netter.” 

Aron vervolgt: “Ik heb ook nog een oudere zus, zij woont nog bij pap en mam. Toen zij 12 jaar oud was kreeg zij voor het eerst op Kerstavond een heftige epilepsieaanval. Ik was helemaal in paniek. Zij heeft het nog erger dan ik. Maar het gaat nu goed met haar, ze heeft zelfs haar rijbewijs. De aanvallen blijven gelukkig al een hele tijd weg, net als bij mij. Mijn rijbewijs halen, dat wil ik ook nog graag. Maar theorie leren is voor mij erg moeilijk, misschien wel niet haalbaar. Maar een aantal van mijn begeleiders gaat mij hierbij helpen.” Aron vervolgt: “Ik wil nog ongeveer een jaar bij Villa Franca blijven wonen, daarna denk ik dat ik zelfstandig kan wonen. Mijn droom is om een eigen huis te kopen en mijn rijbewijs te halen zodat ik zelf overal naartoe kan en niet meer opgehaald hoef te worden. En ik denk dat mij dat gaat lukken!”