Menu

Unieke samenwerking tussen Microsoft en Kindcentrum Ulingshof in Venlo

4 november 2022

Dit najaar bracht Microsoft adaptive accessoires op de markt voor mensen met een beperking. Kindcentrum Ulingshof heeft de afgelopen 2 jaar (in het geheim) een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze producten. Ulingshof is een regionaal kindcentrum in Venlo waar onderwijs, revalidatie en zorg worden aangeboden aan kinderen en jongeren tussen 2 en 20 jaar met een lichamelijke, neurologische en/of cognitieve beperking. Binnen het kindcentrum werken Onderwijsgroep Buitengewoon, Adelante en PSW met elkaar samen.

Ulingshof wil leerlingen laten ontwikkelen naar het hoogst haalbare door onderwijs op maat te bieden geïntegreerd met kinderrevalidatie en zorg. Ontwikkelingen die alleen mogelijk zijn door te kijken naar wat een kind nodig heeft. Dit heeft ook zijn weerslag op hoe in het kindcentrum wordt gewerkt met technologie en de digitale wereld in het dagelijks leven inclusief onderwijs. Voor kinderen die beperkt zijn in hun motoriek is dit vaak een hele uitdaging. Een kind met bijvoorbeeld variabele spierspanning en ongecontroleerde bewegingen kan moeilijk een computermuis bedienen. Dit kan ontwikkeling en leerplezier in de weg staan.

John Helmes, productdesigner bij Microsoft en ouder van Jara (leerling van Ulingshof) heeft hier iets op gevonden. Als productontwikkelaar gebruikt hij al jaren 3D printtechnieken om unieke prototypes te maken. Zo ontwikkelde hij ook een nieuw model muis. In eerste instantie voor zijn dochter. Hij presenteerde het prototype tijdens de jaarlijkse Hackathon van Microsoft in 2020 waar werknemers nieuwe ideeën mogen pitchen. Het idee werd positief ontvangen en Microsoft gaf toestemming om het product door te ontwikkelen. Niet alleen voor kinderen en volwassenen maar voor iedereen.

In 2020 klopte de productdesigner aan bij Ulingshof met de vraag of het kindcentrum wilde meewerken aan het testen en verder ontwikkelen van het idee. Ulingshof werd een belangrijk onderdeel van een wereldwijd project om adaptieve computeraccessoires te verfijnen zodat echt ieder kind mee kan doen met het verkennen van de digitale wereld. Een periode van 2 jaar volgde waarbij enkele docenten, ergotherapeuten, ict-medewerkers en kinderen diverse buttons, muisopzetstukken en joysticks testten en de producten steeds verder verfijnd werden. En het mes sneed aan 2 kanten.

Ulingshof kreeg de mogelijkheid om écht ondersteuning op maat te bieden. Ze zagen hoe techniek ondersteunend en helpend is en hoe aanpasbare computeraccessoires leerlingen nog beter toegang gaven tot de digitale wereld. De resultaten zijn positief, kinderen maken in voorkomende gevallen een mooie ontwikkeling door.

Microsoft kreeg de mogelijkheid om de problematiek waar de doelgroep mee kampt van dichtbij mee te maken en daar hun product helemaal op af te stemmen. Onlangs heeft Microsoft de adaptieve computeraccessoires op de markt gebracht en zijn ze toegankelijk voor iedereen.

<toon alle berichten