Menu

Koppelbed voor het eerst ingezet binnen de kinderpalliatieve zorg

6 juli 2020

In Limburg is voor het eerst een koppelbed ingezet voor een kindje van 3 jaar dat van de palliatieve fase in de terminale fase terecht kwam. Dominique Huveneers, verpleegkundig afdelingshoofd Verblijf en Klinische Zorg van Adelante Zorggroep, vertelt hierover.

“Meer in het begin van de coronatijd, toen alles nog helemaal op slot zat, hadden we een kindje van 3 jaar hier dat snel achteruit ging en van het palliatieve traject in een terminaal traject kwam. De situatie ging thuis dusdanig achteruit dat de ouders hebben gevraagd of hun zoontje opgenomen kon worden in ons verpleegkundig kinderzorghuis ‘Contigo’. Ze wilden liever geen thuiszorg inzetten met alle risico’s die dat met zich meebracht en in het zorgplan was opgenomen dat ze niet naar het ziekenhuis wilden / hoefden. Wij zijn toen 24 uurs zorg gaan verlenen. 

Het was voor ons behoorlijk zoeken in verband met de restricties op de bezoekregeling. Uiteindelijk hebben we besloten het volledige gezin op te nemen op een grotere kamer. We merkten echter dat het verplaatsen van dit kindje enorm veel stress opleverde elke keer. Van het bed op schoot was al niet meer te doen, maar het bed waar dit kindje in lag was te klein voor de ouders om erbij te kunnen kruipen. Zo is het idee van het aanvragen van een koppelbed* ontstaan.”

Door samenwerking met NIK was het snel geregeld

“Adelante Zorggroep is lid van Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) Limburg & Zuidoost-Brabant. In onze overleggen bespreken we ook ontwikkelingen binnen de volwassenzorg en zo wisten we van het bestaan van koppelbedden. We wilden voor dit gezin heel graag een koppelbed regelen. Zo kon moeder samen met haar zoontje in bed liggen en zo kon ook het 7 maanden oude zusje op bed bij hen spelen.
Ik heb de netwerkcoördinator van ons NIK gebeld en samen hebben we gekeken hoe we dit georganiseerd konden krijgen. Zo ben ik in contact gekomen met het bedrijf dat deze bedden verhuurd en via hen kon het bed vrij snel geplaatst worden.”

Koppelbed enorme meerwaarde voor gezin 

“Het koppelbed bleek een enorme meerwaarde. We hoefden het kindje nu niet meer te verplaatsen. Overdag koppelden we het bed soms af, zodat we overal beter bij konden. In de avond werd het dan weer aangekoppeld zodat moeder bij haar zoontje kon kruipen.

Totaal onverwacht maakte hij nog een wending, gaat het naar omstandigheden weer wat beter en is het gezin inmiddels weer thuis.
Van de ouders hoorden we terug dat ze het fantastisch hebben gevonden dat dit georganiseerd kon worden. Het heeft voor hen een groot verschil gemaakt. Het gaf hen net dat beetje extra nabijheid. Ze hebben echt samen kunnen zijn. We hebben de omgeving aangepast naar de situatie. Heel mooi dat we dit met elkaar hebben kunnen doen voor dit gezin.”

* ‘Een koppelbed is een speciaal door een meubelmaker vervaardigd bedframe met een matras die naadloos aansluit op bij voorbeeld een ziekenhuisbed of een bed in de thuissituatie. Hierdoor wordt het mogelijk dat mensen in de laatste fase van het leven letterlijk elkaars warmte kunnen voelen. Geliefden kunnen intiem samen zijn, kinderen bij hun ouders of ouders bij hun kind.’ Credit: Sander de Hosson.

Bron: www.niklimburg.nl, klik hier voor het gepubliceerde artikel.

 

<toon alle berichten