Menu

Wat is niet-aangeboren hersenletsel (NAH)?

Niet-aangeboren hersenletsel is een beschadiging aan de hersenen die na de geboorte ontstaat als gevolg van ziekte of ongeval. De afkorting hiervoor is NAH. NAH is dus in feite een verzamelbegrip voor een groot aantal aandoeningen met één gemeenschappelijk karakter: er is letsel ontstaan in de hersenen. Hierdoor is een deel van de hersenen zo beschadigd, dat het niet meer normaal functioneert. 

Inhoud van deze pagina

Niet-aangeboren hersenletsel is een beschadiging aan de hersenen die na de geboorte ontstaat als gevolg van ziekte of ongeval. De afkorting hiervoor is NAH. NAH is dus in feite een verzamelbegrip voor een groot aantal aandoeningen met één gemeenschappelijk karakter: er is letsel ontstaan in de hersenen van de betrokkene. Hierdoor is een deel van de hersenen zo beschadigd, dat het niet meer normaal functioneert.

Traumatisch en niet-traumatisch

NAH wordt onderverdeeld in traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel. Traumatisch hersenletsel wil zeggen dat het letsel is ontstaan door 'geweld' van buitenaf zoals een val, stoot of ongeval. Bij niet-traumatisch hersenletsel is er een oorzaak die van binnenuit komt, zoals een beroerte, infectie, vergiftiging of zuurstofgebrek.

Gevolgen

Er is bij NAH geen sprake van één duidelijk herkenbaar beeld met restverschijnselen. Sommige gevolgen vallen direct op, zoals een halfzijdige verlamming of het niet goed kunnen spreken. Maar meestal is NAH aan de buitenkant niet te zien, waardoor de gevolgen vaak niet zo ernstig lijken. Als het dagelijks leven weer wordt opgepakt, blijken er soms toch (ernstige) problemen te zijn. Naar school gaan gaat niet zomaar bijvoorbeeld. Bij kinderen kunnen de gevolgen van NAH lang verborgen blijven. Dit komt omdat kinderen nog in ontwikkeling zijn en op bepaalde hersenfuncties pas na verloop van jaren een beroep gedaan wordt.

Interdisciplinaire aanpak

Omdat de gevolgen zo divers en ernstig (kunnen) zijn, vergt NAH een interdisciplinaire behandeling. Adelante is gespecialiseerd in kinderen met NAH en heeft een NAH-team klaarstaan voor de directe behandeling van uw kind. Lees op deze website meer over onze aanpak