Neurale buisdefecten zijn aandoeningen van de neurale buis, de structuur waaruit ruggenmerg en hersenen ontstaan in de baarmoeder tijdens de zwangerschap. Het kan voorkomen, dat deze neurale buis niet volledig sluit en er zogenaamde neurale buisdefecten ontstaan.
De meest bekende defecten zijn de spina bifida occulta (verborgen open rug), spina bifida aperta (open rug) en de anencefalie (open schedel). Er kunnen ook combinaties worden gezien. Tijdens de zwangerschap kan een open rug of schedel middels echografie worden vastgesteld. In sommige gevallen is er sprake van klompvoetjes of een waterhoofd.
Hoe groter het defect, hoe meer functies er aangetast kunnen zijn. Kinderen met neurale buisdefecten kunnen onder andere moeite hebben met het bewegen van de benen, stoornissen van het gevoel in de benen en gestoorde blaas- en darmfunctie. Sommige kinderen zijn verstandelijk beperkt. Het revalidatieteam is betrokken bij kinderen met neurale buisdefecten om ervoor te zorgen dat deze kinderen zo optimaal mogelijk functioneren met de aanpassingen die nodig zijn.
In het MUMC+ te Maastricht vindt eenmaal per maand een neurale buisdefecten multidisciplinaire poli plaats, waaraan kinderneuroloog, neurochirurg, kinderarts (nefroloog), kinderrevalidatiearts, kinderorthopeed en kinderfysiotherapeut deelnemen. Hier worden kinderen op één dag gezien door alle artsen.
Zenuwaandoeningen (perifeer)
Met een perifere zenuwaandoening wordt een aandoening van de zenuw bedoeld die vanuit het ruggenmerg naar de spier loopt, en vanaf de spier terug naar het ruggenmerg. Het kan zijn dat ergens op deze weg, de zenuw beschadigd of geïrriteerd is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij (obstetrisch) plexus brachialisletsel, waarbij vaak (een gedeelte van) een arm onvoldoende wordt aangestuurd door oprekking van de zenuwen onder de arm tijdens de geboorte. Dit wordt ook wel Erbse parese genoemd. Het kan ook voorkomen dat een zenuw minder goed werkt door bijvoorbeeld een infectie, irritatie, ongeval of een tumor. De neuroloog is betrokken bij het stellen van de diagnose. De gevolgen en de behandeling is afhankelijk van de mate van letsel en de herstelmogelijkheden van de zenuw. Het revalidatieteam is vaak bij kinderen met deze aandoening betrokken om functies in kaart te brengen, om de mobiliteit te oefenen en te verbeteren wanneer mogelijk, en om kinderen en hun ouders hierin te begeleiden. Vanuit Adelante Kind & Jeugd is één van onze kinderrevalidatieartsen betrokken bij het multidisciplinaire plexus brachialis spreekuur samen met de plastische chirurgie in Zuyderland Heerlen.