Menu

Hand-in-hand survivalkamp

Je bent 12 jaar of ouder, je hebt een cerebrale parese, (dat is een spastische arm aan één zijde) en je wilt je doelen waarbij jij je beide armen gebruikt verbeteren maar je gaat ook graag een uitdaging aan? Dan is het hand-in-hand survivalkamp écht iets voor jou! Adelante organiseert dit therapeutische programma door middel van Bimanual Intensive Movement Therapy (BIMT) elke zomer voor enthousiaste jongeren zoals jij.

Inhoud van deze pagina

Nadat we door middel van onderzoek jouw persoonlijke doelen en handigheid hebben vastgesteld, combineer je tijdens dit therapeutische survivalkamp het aangename met het praktische. Hierin gaan we door middel van veel survivallen, sportieve en creatieve activiteiten en het trainen van jouw specifieke hulpvragen, twee weken intensief met elkaar aan de slag. Tijdens het kamp organiseren we alleen activiteiten die je met twee handen kunt uitvoeren. Dit worden bimanuele oefeningen genoemd. Je oefent de aangedane hand op een uitdagende en plezierige manier, als ondersteunende hand. Op deze wijze kun je werken aan je persoonlijke doelen en je handvaardigheid duidelijk verbeteren. Adelante kijkt samen met jou en je ouders naar jouw mogelijkheden en kansen.

Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat houdt de therapie in?

Adelante organiseert dit programma voor maximaal tien jongeren zodat je één-op-één kan worden begeleid en zo samen met de therapeut een optimaal resultaat kunt behalen. Tijdens deze twee weken word je gedurende acht uur per dag op een leuke manier gestimuleerd tweehandig te werken en daarmee je aangedane, ondersteunende hand actiever te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat - door op deze manier zeer intensief tweehandig te werken – goede resultaten behaald worden op het gebied van spontaan gebruik en kwaliteit van bewegen van de ondersteunende hand. Het programma duurt 15 dagen en je blijft slapen.

Wat houdt het onderzoek in?

Een aantal weken voordat het programma start, bekijken we samen welke persoonlijke doelen jij hebt en hoe handig je bent. Ook tijdens die twee weken worden regelmatig testjes afgenomen om je handigheid te meten. Tot slot wordt  zes maanden na afloop nog een meting uitgevoerd. Op deze manier evalueren we of het programma jouw handvaardigheid verbeterd heeft en of deze verbetering aanhoudt.

Wie gaan dit samen met jou doen?

Per deelnemer zijn één of twee enthousiaste professionele begeleiders betrokken. Zij werken bij Adelante of volgen de opleiding tot (kinder)fysiotherapeut, ergotherapeut, arts of bewegingswetenschapper. Zij staan onder supervisie van ervaren therapeuten van Adelante. Je slaapt, net als de begeleiders, elke nacht op het terrein van Adelante in Valkenburg. Tijdens het tweede komt het hele gezin meedoen aan het programma (het  gezinsweekend). Het is ook mogelijk om met het hele gezin te overnachten in de Kindervallei. Aan het einde van de 15 dagen evalueren we weer en bespreken de resultaten met elkaar.

Meer informatie

Lees meer informatie in onze brochure. Om te kunnen deelnemen aan het programma heb je een verwijzing van je revalidatiearts nodig.

Voor meer informatie en/of aanmelding kun je contact opnemen met het Servicebureau van Adelante in Valkenburg. Contactgegevens vind je rechts op deze pagina bij WegWijzer Kinderen.