Menu

Agenda

feb 20

Workshop sensorische informatieverwerking

Graag maken wij je erop attent dat er nog 4 plekken vrij zijn voor deelname aan de workshop ‘Sensorische informatieverwerking’ georganiseerd door Adelante ZO dichtbij op 20 februari van 13.30 tot 16.30 uur.

Sensorische informatieverwerking is het proces van het opnemen, selecteren en verwerken van zintuigelijke informatie. De hele dag door krijgen kinderen sensorische prikkels binnen via de zintuigsystemen. Bij sommige kinderen verloopt deze verwerking niet zo vanzelfsprekend en soepel waardoor activiteiten in het dagelijks leven moeizamer verlopen. Ze ervaren sensorische informatie sterker of juist minder sterk dan hun leeftijdsgenootjes. De informatie wordt niet goed aan elkaar gekoppeld, waardoor adequaat reageren moeilijk is. Hoe is de reactie van een leerling op sensorische prikkels op school, en wat voor invloed heeft dat op het deelnemen aan de activiteiten op school. Deze manier van kijken kan een aanvulling zijn bij het in kaart brengen van gedragsproblemen en kan helpen bij het vinden van een passende benadering.

Voorbeelden zijn:

 • Druk na het buiten spelen
 • Moeite met lichtinval op het smartboard
 • Moeite met stilzitten
 • Kan niet werken als er achtergrondgeluiden zijn
 • Reageert niet wanneer zijn/haar naam geroepen wordt, maar gehoor is in orde
 • Ineenkrimpen als op een vriendelijke manier wordt aangeraakt
 • Raakt mensen en voorwerpen aan

Inhoud workshop:

 • Wat is sensorische informatieverwerking en hoe uit zich dat bij de leerlingen?
 • Ervaringsoefeningen
 • Bespreken van de verschillende sensoren
 • Hoe herken ik het? Schoolvragenlijst + oudervragenlijst
 • Bespreken van de verschillende profielen
 • De relatie tussen sensorische informatieverwerking en DCD, autisme, ADHD
 • Hoe is de klas?
 • Gelegenheid tot stellen van vragen aan de ergotherapeuten

Deelnamekosten zijn € 125,-.

Wij hopen je te mogen begroeten op 20 februari! Aanmelden voor deze workshop kan via zodichtbij@adelante-zorggroep.nl. Op onze website vind je tevens ons totaalaanbod aan workshops en voorlichting 2018-2019.  De workshops en voorlichtingsbijeenkomsten vinden plaats bij Adelante in Valkenburg a/d Geul. Na elk programma is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding op het terrein van Adelante.

<toon volledige agenda